Въздухът в момента

Тук можете да се информирате за състоянието на въздуха в квартала в реално време.

Цветните кръгчета на картата показват данните от всички работещи сензори от системата на Air Bulgaria в района, сред които е и нашият.

По-конкретно, виждате нивата на съдържание на фини прахови частици с размер до 10 микрона, известни още като ФПЧ10 или на латиница като PM10.

Цветът ще ви ориентира дали те са в концентрации безопасни за дишане – ако са в нюанси на зеленото, въздухът е чист, ако са оранжеви или червени, нивата им започват да надвишават нормата от 50 µg/m³ (за да бъдем напълно точни, в нормативните документи става дума за среднодневна норма от 50 µg/m³, но въпреки това надвишаването на този праг е сигнал за тревога). Ако пък са лилави, замърсяването е драстично – не извеждайте децата, не стойте дълго на открито без маска, не отваряйте прозорците.

Още за показателите и нормите при замърсяването на въздуха можете да прочете тук. А още подробна информация за състоянието на въздуха в цяла София и други градове, можете да получите от базите данни на Air Bulgaria.

Темата за качеството на въздуха е една от най-важните в София в момента. Пишете ни, ако имате въпроси свързани с нея, за да потърсим заедно отговорите.